понедељак, 29. јун 2015.

ARIANA GRANDE BIOGRAFIJA


  Primetila sam da nema mnogo biografija o Ariani Grande na srpskom jeziku, čak i na srpskoj Vikipediji ima jako malo informacija. Pošto znam koliko Arianatora ima na Balkanu odlučila sam da napravim post posvećen upravo ovoj velikoj zvezdi. 
                               
                  

  ARIANA GRANDE BUTERA je rođena 26. juna 1993 godine (u 12:45h) u Boka Ratonu, na Floridi. Ime je dobila po princezi Oriani iz filma 'Mačak Feliks'. Njeni roditelji Edvard Butera i Džoan Grande su se razveli kada je imala 8 godina, ali je u dobrim odnosima sa oboje. Ima polubrata sa majčine strane Frenkija Grande, koji je 10 godina stariji od nje. Oba roditelja su joj poreklom iz Italije (sa Sicilije i Abrucesa). Majka Džoan se preselila iz Njujorka na Floridu dok je još bila trudna sa Arianom.

   

   

  POČECI U KARIJERI - Kao dete je nastupala u dečijem pozorištu i izvodila pesme iz filmova 'Čarobnjak iz Oza' i 'Lepotica i zver'. Sa 8 godina je prvi put pevala karaoke pred, tada popularnom, latino-američkom pevačicom, Glorijom Estafan. Glorija ju je pohvalila i rekla da prati svoje snove. Od tada je učila pevanje sa svojom nastavnicom Ani. Sa 14 godina se preselila u Los Anđeles i pokušavala je da nađe menadžera i da objavi R&B album. Tada je niko, sem porodice, nije podržavao i svi su govorili da je previše mlada da bi objavila R&B album. Potom se prijavljuje za sporednu ulogu navijačice Šarlot u mjuziklu '13' na Brodveju. Zahvaljujući toj ulozi dobila je svoju prvu nagradu koju dodeljuje narodno pozoriste za Udruženje mladih. U toku ovog mjuzikla napušta srednju školu i nastavlja da se školuje kod kuće.





  ZNAČAJAN USPON U KARIJERI - 2009 godine odlazi na audiciju za ulogu u Nickelodeon-ovoj seriji 'Victorious' i dobija ulogu Ket Valentin. Reditelju Denu Šnejderu nije odgovaralo da u njegovoj seriji sve devojke imaju crnu kosu, pa Ariana farba kosu u crveno. Ova serija premijerno je prikazana 27. marta 2010 i zauzela drugo mesto u istoriji glednosti Nickelodeon kanala sa 5,7 miliona pregleda. Ariana je ovime dobila status 'idola tinejdžera'. 2011 je pozajmila glas princezi Diaspri u crtanom filmu 'Winx Club'.



 Nakon prve sezone 'Victorious-a' Ariana je htela da se fokusira na izdavanje muzičkog albuma prvenca. Prvo ozbiljnije muzičko umeće pokazala je u pesmi 'Give it Up' koja se može čuti u seriji 'Victorious' u avgustu 2011. Potom je na jutjub postavila svoje izvođenje pesama od Maraje Keri, Adel i Vitni Hjuston za koje je izjavila da su njeni idoli. Prijatelj od direktora Republik Rekordsa je bio impresioniran njenim glasom i odmah ga obavestio. Zahvaljujući tome Ariana objavljuje u decembru 2011 svoj prvi singl 'Put your hearts up'.







  Sa 'Victorious-om' izlazi i njena sledeća pesma 'Don't you forget about me', a u finalnoj sezoni ove serije i Arianina treća pesma 'L.A. Boys'. Ovu pesmu u poslednoj epizodi izvode zajedno Ariana i Viktorija Justik.
  U decembru 2012 izlazi duet Ariane i popularnog britanskog pevača Mike - 'Popular song' i Ariana zvanično ulazi u svet popa.







  Potom smo Arianu mogli videti u nastavku 'Victoriousa' - 'Sam and Cat' gde glumi sa Dženet Emsikardi. Njih dve su cimerke, koje nakon škole čuvaju decu. 8. juna 2013 ova serija je počela globalno da se emituje.



  U junu 2013 Ariana izbacuje svoj album prvenac 'Yours Truly'. Nekoliko pesama je i sama napisala. Za samo 3 meseca je prodala 138 000 kopija i time se našla ispred Keže. Njen prvenac se našao i na 1. mestu Bilbordove liste. Album je inspirisan velikim zvezada kao što su Kejti Peri, Madona, Vitni Hjuston, Ejmi Vajnhaus i mnoge druge. Sarađivala je sa LMFAO, Kul Kojak, Pebe Sebert. U studiju je radila i sa Nikom Jonasom. Album je opisala rečima ,,Na mom albumu možete očekivati puno iskrenosti, direktne... znate, kao stranice moga dnevnika. Umesto vođenja dnevnika ja bih pisala pesme o tome šta se dešava u mom životu. ''



  Prvi singl sa albuma 'Yours truly' - 'The way' je objavila 26. marta 2013 u saradnji sa reperom Mak Milerom.







  Pored 'The way' izbacila je još 3 singla.
- 'Baby I'

 

- 'Almost is never enough' u saradnji sa Nejtanom Sajksom.



- 'Right there' u saradnji sa Big Šonom.



 Njen menadžer je Skuter Braun, koji inače radi sa najvećim zvezdama, poput Džastina Bibera, Ašera, Psaja, Kodija Simpsona, Karli Rej Džepsen, Medison Bir i nekadašnjeg benda Vanted.



  Na američkoj dodeli muzičkih nagrada 2013 osvojila je nagradu za Najboljeg novog umetnika godine.
  Gostovala je i na 'Believe' turneji Džastina Bibera.



  U januaru 2014 godine sarađuje sa Rajanom Tedijem, pevačem i piscem hitova, i producentima Benijem Blankom i Maksom Martinom i sprema novi album. Istog meseca osvaja i nagradu na 'People Choice Awards' za najboljeg izbijajućeg izvođača.
  U martu iste godine peva u Beloj kući, pred predsednikom Obamom. Izvodi pesmu 'Women of soul'. Predsednik Obama je poziva i sledećeg meseca da peva za Uskršnji događaj, zajedno sa Big Šonom.



 28. aprila izbacuje svoj najveći hit u karijeri i ujedno prvi singl sa novog albuma (koji je izašao u avgustu iste godine) 'My Everything' - 'Problem' koji izvodi zajedno sa reperkom Igi Izilijom. Singl je prodat u više od 400 000 primeraka u prvoj nedelji i našao se na trećem mestu Bilbordove liste.







Sledeći singl sa novog albuma je 'Break Free' na kojem je sarađivala sa nemačkim producentom Zedom. Singl se našao na 4. mestu Bilbordove liste.







 Nastupala je na otvaranju MTV VMA 2014 gde izvela svoju pesmu 'Break Free', a potom i 'Bang Bang' zajedno sa Džesi Džej i Niki Minaž. Na istoj dodeli nagrada pobedila je u kategoriji za najbolji Pop video - 'Problem'.







  Pored dva velika singla, Ariana je objavila još tri - 'Love me harder' u saradnji sa 'The Wikeend-om', 'Santa tell me' novogodišnji hit i 'One last time'.







  DRUŠTVENA AKTIVNOST - Sa svega 10 godina bila je jedan od osnivača mlade muzičke grupe 'Kids Who Care' sa kojima je nastupala na humanitarnim koncertima i sa njima je uspela da skupi 500 000 dolara u humanitarne svrhe. 2009 godine je kao član Brodveja nastupala zajedno sa bratom Frenkijem za decu iz Južne Afrike. Nakon gledanja dokumentarca 'Blackfish' pozvala je fanove da ne podržavaju 'SeaWorld', odnosno ubijanje kitova i od tada je postala vegetarijanka.
 U časopisu 'Seventeen' je pričala o nasilju preko društvenih mreža i o opasnosima koja ona nose. Podržale su je Bridžit Mendler i Ket Graham.
 U septembru 2014 je učestvovala u programu 'Ustati protiv tumora' gde je pevala delove pesama sa albuma 'My everything' koje je posvetila svom dedi, koji je umro od tumora.
 Podržala je nekoliko akcija za prava LGBT zajednice. Napustila je katoličku crkvu, verujući da je crkva netolerantna prema gejevima. Branila je svog brata Frenkija, koji je homoseksualac, od uvreda. Neke njene pesme poput 'Break free' i 'Break your heart right back' se bave temama o LGBT zajednici.



  MUZIČKI PRAVAC - Ariana izvodi Pop i R&B muziku, sa elementima panka, densa i hip hopa. Odrasla je uz urbani pop i muziku devedesetih. Ariana o svojoj muzici kaže: 'Pola moje muzike su sećanja, lepa sećanja, a druga polovina je nešto jedinstveno, posebno, nešto što sam ja sama stvorila i što volim'.
Ariana poseduje četvrtu oktavu i vokale opšteg zvižduka. Kada je objavila album 'Yours Truly' mediji su je prozvali novom Marajom Keri i Vitni Hjuston. Često ističe kako su je upravo ove dve zvezde inspirisale. Tokom intervuja za radio Sirijus Iks Em, Kejti Peri ju je pohvalila rečima da je to danas najbolji ženski vokal. Kris Martin je u intervjuu sa Rajanom Sikrestom, kada su ga pitali da li bi snimio duet sa Arianom, odgovorio: 'Ja bih, ali zna da peva mnogo bolje od mene. Ne bih da me ponižavaju na takav način. Juče sam u autu čuo njenu pesmu Problem i bio sam u fazonu ja to ne mogu'.



  LJUBAVNI ŽIVOT - Bila je u vezi sa australijskim pevačem Džejem Bruksom (od avgusta 2012 do jula 2013), kojeg je upoznala preko društvene mreže Tviter. Izlazila je sa Nejtanom Sajksom (od decembra 2013 do maja 2014) sa kojim ima i pesmu. Nakon Nejtana ponovo se nekoliko meseci viđala sa Džejem. Osam meseci se zabavljala i sa Big Šonom, a raskinuli su aprilu 2015.



  PROMENA VERE - Ariana je bila razočarana papom Benediktom, kao i stavom katoličke crkve prema LGBT zajednici. Jednom prilikom je izjavila: 'Izgubila sam veru kada mi je papa rekao da je sve u šta sam verovala i volela bilo pogrešno. Trebalo mi je nešto drugo u šta mogu da verujem'. Od dvanaeste godine je pratila učenje o Kabali i priključila se toj sekti. Kabala govori o tome da je osnova života biti ljubazan prema drugima i time će se dobre stvari vraćati vama. Kao znak pripadnosti ovoj sekti Ariana, gde god da ide, nosi crveni končić na ruci.



 THE LISTENING SESSIONS je prva mini turneja Ariane Grande. Turneja prati njen prvi album 'Yours Truly'. Turneja je počela 13. avgusta, a završila se 22. septembra. Obuhvatala je 12 nastupa u Severnoj Americi. Prodato je ukupno 21 001 ulaznica, a zarada je iznosila 679 360 dolara.
Set lista:
1. Baby I
2. Loving it
3. You'll never know
4. Honeymoon avenue
5. Tattooed heart
6. Better left unsaid
7. Daydreamin
8. Almost is never enough
9. Piano
10. Right there
11. The way
 





  THE HONEYMOON TOUR je Arianina druga turneja koja prati album 'My Everything'. Turneja je započeta 10. septembra 2014 i obuhvata koncerte u Severnoj Americi, Evropi i Aziji, ukupno 84 koncerta. Poslednji koncert ove turneje je planiran za 6. decembar 2015. Trenutna zarada je 14 miliona dolara.
Set lista:
1. Bang Bang
2. Hands on me
3. Best Mistake
4. Break your heart right back
5. Be my baby
6. Right there
7. The way
8. Pink champagne
9. Tattooed heart
10. One last time
11. Why try
12. My everything
13. Just a little bit of your heart
14. Love me hareder
15. All my love
16. Honeymoon avenue
17. Break free
18. Problem







ZANIMLJIVOSTI O ARIANI
1. Ima 6 pasa - Koko, Tulus, Olivia, Sirijus, Cinamon, Faveks.
2. Alergična je na mačke i banane.
3. Nema srednje ime, za razliku od većine stanovnika Amerike.



4. Omiljena fešn ikona joj je Merlin Monro.
5. Omiljena epizoda iz 'Victorious-a' joj je 'Survival of the hottest'.
6. Na jutjub se priključila 21. januara 2007.



7. Veliki je fan Harija Potera, a u knjizi o Hariju postoji i lik koji se zove Ariana (Ariana Dambldor).
8. Kao mala je skupljala maske od noći veštica i sličice životinja.
9. Učila je španski jezik.



10. Njena kuća u Los Anđelesu je stara preko 100 godina i nekada je pripadala Francisku Fordu Copoli.
11. Obožava da gleda Tračaru.
12. Prva simpatija joj je bio Džastin Timberlejk, imala je 3 godine.



13. Na prvi koncert u životu je otišla tek 2011 godine i to na Kejti Peri.
14. 10. decembra 2011 je prešla milion pratilaca na tviteru.
15. Arianin rođendan je istog dana kada i od Dženet Emsikardi, koja je zajedno sa njom glumila u 'Sam & Cat'.



16. Omiljeni predmet joj je nauka.
17. Voli da gleda komedije i romantične filmove.
18. Omiljena pesma 'One Direction-a' joj je 'One thing'.





5 коментара:

  1. ja sam malo reći impresionirana,ali stvarno...postoji ljudi koji kada bi vidjeli ovo ne bi pročitali jer je dugo,čak ne bi ni pokušali kada bi vidjeli dužinu..a znaš ja se držim onoga ne sudi knjizi po koricama...počela sam čitati i ubila se od zanimljivosti,...odlično si ovo odradila,ja jako malo stvari znam o ariani g. i iskreno mnoge stvari nisam znala npr. ovo za crvenu kosu,ili da se odrekla vjere i sada je u bal..(ne sjećam se kako se zvaše) ili da je prvi koncert na koji je otišla katy perry ,stvarno mnogo informacija koje vjerujem da ne bih našla bilo gdje..i stvarno si ovo odlično odradila,slike,tekst, veoma dobro,znaš volim ovako kada ljudi pišu opširno i detaljno o poznatim ličnostima,i onako neke škakljive dijelove izvode ...stvarno priznajem da sam impresionirana,odličan post <3 možda da napišeš šta i o drugim poznatim ličnostima kao npr. katy perry haha x (oke ja sam fan od katy perry)
    iamforeverdirectioner.blogspot.com
    emma

    ОдговориИзбриши